Jakiś czas temu udało mi się upolować fioletowy kalafior, który wygląda zachwycająco, ale w smaku jest podobny do białego. Przygotowałam zupę krem z fioletowego kalafiora.
40 min
Składniki:
pół główki fioletowego kalafiora 2-3 szalotki łyżka oleju 2 kwaśne jabłka pieprz ziołowy, kolendra, kumin 500 ml bulionu warzywnego 1/3 szklanki mleka do ozdoby: różyczki zblanszowanego kalafiora, czerwona cebula i świeża kolendra
Krem z fioletowego kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na małe różyczki (część zostawić do ozdoby talerza). Szalotki posiekać i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu, smażyć aż się zeszklą. Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone dodać do rondla. Dodać kalafior, chwilę przesmażyć. Zalać bulionem, dosypać pieprz ziołowy, kolendrę i kumin. Gotować 15 - 20 minut aż kalafior zmięknie. Zmiksować zupę przy użyciu blendera, dodać mleko, ewentualnie doprawić. Zupę podawać z różyczkami kalafiora (przelanego wrzątkiem i zahartowanego w zimnej wodzie), z krążkami cebuli czerwonej i kolendrą.
Komentarze