Krem z dyni

0 (0 ocen)

Kolejna odsłona jesiennej zupy jakże zdrowej i sycącej.Takie przyjemności umilają nam jesienne,deszczowe i chłodne dni

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 marchew
    350 ml bulionu warzywnego
    100 ml soku pomarańczowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    150 ml mleka 3,2%
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka świeżego imbiru
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka syropu klonowego
    pieprz kolorowy
    sól

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.Dodajemy posiekamy czosnek,chwilę podsmażamy mieszając.Dodajemy dynię i marchew.Mieszając podsmażamy chwilę warzywa,po czym zalewamy wszystko przygotowanym bulionem.Dodajemy do zupy mleko,sok pomarańczowy i gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Wszystko miksujemy blenderem,doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy,aby wszystko się połączyło.Krem podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy