Krem z dyni

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w restauracji ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
    ok. 40 dag ziemniaków
    1 l bulionu warzywnego
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    grzanki pszenne
    5 dag masła
    przyprawy: sól, pieprz, cukier, mielony kminek, gałka muszkatołowa
    5 ml soku z cytryny
    200 ml kremówki
    łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy w małą kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rumienimy w garnku na roztopionym maśle. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki, a po 15 minutach – dynię. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Mieszamy z kremówką.
  • 3. Zupę miksujemy, ewentualnie dolewamy wody. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wsypujemy grzanki i natkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować