ok. 1 kg dyni
ok. 40 dag ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
cebula
2-3 ząbki czosnku
grzanki pszenne
5 dag masła
przyprawy: sól, pieprz, cukier, mielony kminek, gałka muszkatołowa
5 ml soku z cytryny
200 ml kremówki
łyżka posiekanej natki pietruszki
1.Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy w małą kostkę.
2.Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rumienimy w garnku na roztopionym maśle. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki, a po 15 minutach – dynię. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Mieszamy z kremówką.
3.Zupę miksujemy, ewentualnie dolewamy wody. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wsypujemy grzanki i natkę.
Komentarze