Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą

0 (0 ocen)

Jak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.

Składniki:

  • Składniki:
    3 małe i młode cukinie
    300 g mrożonego szpinaku w liściach
    2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
    1 por
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    sól i pieprz
    oliwa do smażenia
    natka pietruszki do dekoracji
    ser typu feta

Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie.
  • zupa krem z cukinii i szpinaku 2. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy pokruszoną fetą.
  • zupa krem z cukinii i szpinaku 3. Można zupę ozdobić także kleksami ze śmietany. Zupa dobrze smakuje ze smażonym kurczakiem i ziołowymi grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy