Krem z cukinii

0 (0 ocen)

Jedna z najlepszych kremowych zup jakie jadłam ....Gęsta , kremowa , wyrazista , dodatek chrupiących grzanek zdecydowanie podkreśla jej smak . Polecam z całego serca !

Składniki:

  • 2 młode cukinie

    2,5 szklanki bulionu

    2 łyżki oleju do smażenia

    1 cebula

    biała część pora

    1 duży ząbek czosnku

    sól , pieprz

    2 łyżeczki ziół prowansalskich

    1 łyżka śmietanki ( opcjonalnie )

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę , czosnek oraz por .

    Cukinię myjemy i kroimy w kawałki nie obierając ze skóry . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną cukinię , zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut , często mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi .

    Następnie wlewamy bulion i ponownie gotujemy na małym ogniu , aż cukinia będzie całkiem miękka .

    Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy zupę na gładki krem . Ponownie wstawiamy na gaz i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec możemy dodać trochę śmietanki .

    Podajemy z grzankami i natką pietruszki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy