Jedna z najlepszych kremowych zup jakie jadłam ....Gęsta , kremowa , wyrazista , dodatek chrupiących grzanek zdecydowanie podkreśla jej smak . Polecam z całego serca !
Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę , czosnek oraz por .
Cukinię myjemy i kroimy w kawałki nie obierając ze skóry . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną cukinię , zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut , często mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi .
Następnie wlewamy bulion i ponownie gotujemy na małym ogniu , aż cukinia będzie całkiem miękka .
Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy zupę na gładki krem . Ponownie wstawiamy na gaz i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec możemy dodać trochę śmietanki .
Komentarze