Krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym i posiekaną świeżą bazylią.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia

    2 nieduże ziemniaki

    1 mała cebula

    1 ząbek czosnku

    1/2 l bulionu drobiowego

    2 łyżki oleju rzepakowego

    sól

    pieprz cytrynowy

    świeża bazylia

    groszek ptysiowy

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy,nie obieramy,usuwamy ze środka watowaty miąższ i nasiona,kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy posiekaną cebulę i przesmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek,cukinię i ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu aż cukinia lekko się rozgotuje. Zdejmujemy z ognia,miksujemy używając blendera na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Przelewamy do bulionówek,posypujemy groszkiem ptysiowym i posiekaną świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy