Zupa krem z cebuli

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Jestem zwolenniczką wszelkich zup krem, tym razem zrobiłam z cebuli, podana z grzankami smakuje wybornie.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Bulion:
    1l zimnej wody
    1 skrzydełko z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    20g pora
    20g selera
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    sól, pieprz, wegeta do smaku

    4 średniej wielkości cebule
    tłuszcz do smażenia
    1 kajzerka

Zupa krem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełko opłukać pod bieżącą wodą, dodać do wody i gotować wraz z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem do miękkości. Po zagotowaniu dodać liść laurowy i ziela angielskie. Podczas gotowania zbierać szumowinę. Bulion przyprawić do smaku.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, przyrumienić na tłuszczu. Wlać przecedzony bulion, gotować ok 20 min. Zblendować i przyprawi do smaku, zagotować.
  • 3. Kajzerkę pokroić w kostkę, ususzyć na tłuszczu. Zupę podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy