Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim

0 (0 ocen)

Pyszna kremowa zupa z buraczków marynowanych. Chips z szynki szwarcwaldzkiej wzbogaca smak, a miks faktur i smaków tworzy harmonijną całość.

Składniki:

  • - 500 g buraczków startych (ze słoika)
    - pół cebuli
    - mała marchewka
    - duży ziemniak
    - 2 małe ząbki czosnku
    - liść laurowy
    - 3 ziela angielskie
    - kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta)
    - pół łyżeczki cukru
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - po 1 plasterku szynki szwarcwaldzkiej na osobę
    - grzanki czosnkowe

Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, delikatnie obrócić je na drugą stronę i również przyrumienić. Zupę nalać do talerzy, do każdego włożyć po jednym chipsie i posypać grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy