Dostałam w prezencie trochę liści naciowych buraka i zrobiłam z nich zupę krem. Podobny w smaku do kremu ze szpinaku, więc jeżeli lubicie kremy i szpinak, to będzie dla Was w sam raz :)
Krem z buraka naciowego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście starannie opłukać, osuszyć i poszatkować. Bulion zagotować, wrzucić poszatkowane liście, dodać sól, pieprz i pokrojone ząbki czosnku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju lub masła. Dodać do wywaru. Gotować aż łodyżki w liściach staną się miękkie.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony serek topiony. Całość zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z jajkiem i pieczywem.
Komentarze