Krem z buraka naciowego z jajkiem

4.5 (147 ocen)

Dostałam w prezencie trochę liści naciowych buraka i zrobiłam z nich zupę krem. Podobny w smaku do kremu ze szpinaku, więc jeżeli lubicie kremy i szpinak, to będzie dla Was w sam raz :)

Składniki:

  • kilka liści buraka naciowego
    2-3 ząbki czosnku
    sól czosnkowa u mnie młynek Kamis
    pieprz cytrynowy
    3 ziemniaki
    1 cebula
    2-3 łyżki śmietany 12-18%
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    2 szklanki bulionu
    szczypta gałki muszkatołowej

    jajka ugotowane na twardo do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z buraka naciowego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście starannie opłukać, osuszyć i poszatkować. Bulion zagotować, wrzucić poszatkowane liście, dodać sól, pieprz i pokrojone ząbki czosnku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju lub masła. Dodać do wywaru. Gotować aż łodyżki w liściach staną się miękkie.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony serek topiony. Całość zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z jajkiem i pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować