KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Aromatyczna zupa z brokułów z dodatkiem czosnku i pietruszki.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Brokuł,
    8 większych ziemniaków,
    większy por,
    łyżka masła,
    cebula dymka,
    kostka rosołowa,
    pęczek natki,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki mascarpone,
    pieprz,
    ostra papryka,
    sól,
    lubczyk,
    50 g sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie),
    2 plasterki szynki szwarcwalckiej (opcjonalnie),
    garść posiekanego szczypiorku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa brokułowa Krem Ser

Krem z brokuła z aromatem czosnku i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kostkę.
    Pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
    Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru.
    Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
    Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
    Całość miksuję na gładki krem.
    Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.

Porady

Zamiast szynki szwarcwalckiej i sera pleśniowego możemy użyć jajek ugotowanych na twardo - zupa będzie równie smaczna. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Czosnek Pietruszka Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować