Krem z brokuła z aromatem czosnku i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroję w kostkę.
Pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru.
Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
Całość miksuję na gładki krem.
Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
Porady
Zamiast szynki szwarcwalckiej i sera pleśniowego możemy użyć jajek ugotowanych na twardo - zupa będzie równie smaczna. :)
Komentarze