Krem z batatów

4.5 (159 ocen)

  • 20 min

Bataty,pataty czy po prostu wilec ziemniaczany.Nazywać możemy go jak chcemy,jednak polecam włączyć go do jadłospisu,gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka,bogaty w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu :) No a kolor cudownie rozgrzewający i przyjemny kremowy smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g batatów
    1 mały ziemniak
    2 średnie marchewki
    100 g pora
    2 liście laurowe
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 łyżeczka curry
    1/3 łyżeczki chili
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy w wieksza kostkę.Pora kroimy w grubsze półplasterki.Zalewamy bulionem,dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzyw.Wyjmujemy z zupy liście laurowe i miksujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku przyprawami.Zupę podajemy gorącą,udekorowaną jogurtem greckim i posypana szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować