Krem waniliowy z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ten deser - słodko-kwaśny i złoto-rubinowy

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajko (żółtko): 2 sztuki
    - cukier drobny: 4 łyżki
    - śmietanka tortowa 36%: 270 mililitrów
    - mąka kukurydziana: 1 łyżka
    - laska wanilii (ziarenka): 0.5 sztuki

    - maliny: 100 gramów
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem waniliowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzyj z cukrem (3 łyżkami), dodaj mąkę kukurydzianą i dalej ucieraj na gładką, jednorodną masę.
  • 2. Śmietankę gotuj na wolnym ogniu z ziarenkami wanilii i 1 łyżką cukru, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Gorącą zdejmij z ognia, odczekaj chwilę i zacznij wolnym strumieniem wlewać do masy jajecznej, cały czas mieszając masę.
  • 3. Krem przelej do garnka i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, kiedy krem zgęstnieje (jak budyń). Krem przelej do mniejszych naczyń i odstaw. Kiedy ostygnie, włóż do lodówki.
  • 4. Przygotuj sos malinowy - maliny gotuj na wolnym ogniu z cukrem. Ugniataj owoce, tak, aby powstał gęsty sos. Gotuj maliny ok. 10 minut. Odstaw sos do ostygnięcia. Następnie przelej sos na krem waniliowy i włóż deser na ok. 4 godziny do lodówki. Przed podaniem możesz ułożyć na wierzchu świeże owoce i posypać całość cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować