Krem truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wychowuję dwie córeczki. Kuchnią zajmuję się na co dzień, a przepis na krem dostałam od znajomej.

Składniki:

  • ● 2 szklanki śmietany kremówki
    ● 4 żółtka
    ● 200 g cukru
    ● 300 g truskawek
    ● 3 łyżeczki żelatyny

Krem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy połową
    szklanki wrzącej wody
    i mieszamy, aż się dokładnie
    rozpuści. Kremówkę mocno
    schładzamy i ubijamy na
    puch. Żółtka ucieramy z cukrem
    do białości, a następnie
    dokładnie mieszamy
    z ostudzoną żelatyną.
  • 2. Truskawki myjemy, przebieramy,
    usuwamy szypułki.
    Przecieramy przez sitko (lub
    dokładnie miksujemy) i łączymy
    z żółtkami i żelatyną.Do bitej śmietany powoli wlewamy
    mus truskawkowy, cały
    czas ubijając.
  • 3. Nakładamy do pucharków,
    dekorujemy truskawkami.

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy