Krem szpinakowo - śmietanowy z kopytkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja na smakowity, delikatny i bardzo pożywny krem szpinakowo - śmietanowy z nutą gałki muszkatołowej i czosnku, podawany z zarumienionymi na maśle kopytkami. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1,2 l bulionu
    - 400 g szpinaku mrożonego
    - 1 cebula biała
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - 2 ząbki czosnku
    - 200 g gęstej śmietany
    - 2 łyżki masła
    - gałka muszkatołowa
    - cukier brzozowy
    - sos sojowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem szpinakowo - śmietanowy z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewki, pietruszkę oraz seler) i gotujemy do miękkości.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy wszystko razem około 2 minut.
  • 3. Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sosem sojowym, ponownie miksujemy i zagotowujemy.
  • 4. Gotowy krem podajemy z zarumienionymi na maśle kopytkami i świeżą zieleniną. Smakosze sera mogą zastąpić kopytka kawałkami włoskiego sera gorgonzola lub grecką fetą. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować