Propozycja na smakowity, delikatny i bardzo pożywny krem szpinakowo - śmietanowy z nutą gałki muszkatołowej i czosnku, podawany z zarumienionymi na maśle kopytkami. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu.
40 min
Składniki:
- 1,2 l bulionu
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 200 g gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- cukier brzozowy
- sos sojowy
- sól i pieprz
Krem szpinakowo - śmietanowy z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewki, pietruszkę oraz seler) i gotujemy do miękkości.
2.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy wszystko razem około 2 minut.
3.Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sosem sojowym, ponownie miksujemy i zagotowujemy.
4.Gotowy krem podajemy z zarumienionymi na maśle kopytkami i świeżą zieleniną. Smakosze sera mogą zastąpić kopytka kawałkami włoskiego sera gorgonzola lub grecką fetą. Życzę smacznego! :)
Komentarze