Krem szparagowy z grzankami ziołowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna, zdrowa zupa. Wiosenna i lekka.

Składniki:

  • ● pęczek białych szparagów
    ● 1 litr wywaru drobiowego z włoszczyzną
    ● 2 łyżki śmietanki 30-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● 4 kromki chleba
    ● zioła do grzanek, np. prowansalskie
    ● 2 łyżki masła

Krem szparagowy z grzankami ziołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kroimy w małą kostkę.
    Podsmażamy na niewielkiej
    ilości roztopionego masła,
    oprószamy ziołami.
  • 2. Szparagi myjemy, osuszamy
    i obieramy. Główki odcinamy
    i odkładamy do dekoracji.
    Łodyżki kroimy w ok. 1,5-cm
    kawałki. Podsmażamy ok.
    5 minut na reszcie roztopionego
    masła.
  • 3. Wywar doprowadzamy do
    wrzenia. Dodajemy szparagi i gotujemy kilka minut. Zupę
    miksujemy. Doprawiamy solą
    i pieprzem, zabielamy. Posypujemy
    grzankami i dekorujemy
    szparagami.

Porady

RADY M. Klimeckiej Grzanki będą bardziej chrupiące, jeśli po podsmażeniu włożymy je na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy