Krem szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na pół. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy delikatnie, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
2.Do garczka z wodą (1,5 litra) wkładamy pokrojone warzywa oraz umyty por i zagotowujemy.
3.Szczaw przebieramy, płuczemy, odcinamy ogonki i grubo siekamy. Przesmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do wody z warzywami i gotujemy około 10-15 minut. Dosypujemy w trakcie gotowania czosnek niedźwiedzi.
4.Po tym czasie wyciągamy sam por, zupę przyprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Miksujemy na krem. Podajemy z jajkiem i natką pietruszki, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze