Krem szczawiowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna zupka sezonowa, najlepsza z młodego szczawiu i młodych warzyw.

  • 10 min

Składniki:

  • krem:
    szczaw młody 25 dekagramów
    marchewka młoda 1 sztuka
    pietruszka młoda - korzeń 1 sztuka
    seler młody 0.25 sztuki
    ziemniaka młode 4 sztuki
    por 0.5 sztuki
    czosnek niedźwiedzi suszony 1.5 łyżki
    suszone warzywa 2 łyżki
    śmietana 5 łyżek
    mąka 1 łyżeczka
    masło klarowane 1.5 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)

    dodatki:
    jajka 4 sztuki
    natka zielonej pietruszki 4 łyżeczki
    pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na pół. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy delikatnie, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 2. Do garczka z wodą (1,5 litra) wkładamy pokrojone warzywa oraz umyty por i zagotowujemy.
  • 3. Szczaw przebieramy, płuczemy, odcinamy ogonki i grubo siekamy. Przesmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do wody z warzywami i gotujemy około 10-15 minut. Dosypujemy w trakcie gotowania czosnek niedźwiedzi.
  • 4. Po tym czasie wyciągamy sam por, zupę przyprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Miksujemy na krem. Podajemy z jajkiem i natką pietruszki, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować