Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)
Krem rafaello z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i soli. Odcedzam.
2.Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki lub ścieram na tarce. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach.
3.Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, śmietankę i ewentualnie cukier do smaku. Na końcu wsypuje zmielone wcześniej wiórki kokosowe (wiórki powinny być zmielone przez około 5 - 6 minut na kokosową pulpę). Przekładam do wyparzonych słoiczków. Przechowuję w lodówce.
Komentarze