Krem rafaello z cieciorki

0 (0 ocen)

Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)

Składniki:

  • 150g suchej cieciorki (ciecierzycy)
    łyżeczka sody oczyszczonej
    120g wiórków kokosowych
    200g białej czekolady
    3 łyżki masła
    150ml śmietanki kremówki
    kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego
    opcjonalnie 3 łyżki cukru

Krem rafaello z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem rafaello z cieciorki 1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i soli. Odcedzam.
  • Krem rafaello z cieciorki 2. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki lub ścieram na tarce. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach.
  • Krem rafaello z cieciorki 3. Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, śmietankę i ewentualnie cukier do smaku. Na końcu wsypuje zmielone wcześniej wiórki kokosowe (wiórki powinny być zmielone przez około 5 - 6 minut na kokosową pulpę). Przekładam do wyparzonych słoiczków. Przechowuję w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy