Krem porowy z serowymi poduszeczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

To danie przygotowalam dla mojej mamy na kolacje. Była zachwycona

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duze pory( tylko białe części)
    2 duże ziemniaki
    2 duze serki topione śmietankowe
    masło do smażenia
    sól
    maggi lub vegeta
    kostka rosołowa
    szczypiorek
    opakowanie ciasta francuskiego
    200g startego sera żółtego
    musztarda
    kilka łyżek mleka

Krem porowy z serowymi poduszeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zupy rozpoczynam od roztopienia masła w garnku. Wrzucam tam pokrojone w kostkę ziemniaki i pora posiekanego w talarki. Wszystko razem przesmażam aż lekko zmięknie. Wtedy przygotowuje z wrzątku i kostki bulion (ok.1 litr) i zalewam warzywa. Gotuje do momentu aż całkiem zmiękną. Wtedy wyciągam warzywa i miksuje w blenderze. Na koniec miksuje z zupa tez serki i przyprawiam. Jeśli jest konieczność dolewam trochę bulionu. Całość stawiam na ogniu i gotuje przez około 15 minut na najmniejszym gazie. W tym czasie przygotowuje poduszeczki. Starty ser mieszkam z vegeta i musztarda. Ciasto francuskie kroje na prostokąty i wypełniam farszem a potem zlepiam brzegi widelcem. Smaruje wierz mlekiem i pieke aż do złotego koloru ciasta. Gdy wleje zupę do miseczek posypuje ja szczypiorkiem i podaje z poduszeczkami.

Porady

Taka zupę mozna przygotować z wielu warzyw. Np z brokula kalafiora albo zielonego groszku

Komentarze

Podobne przepisy