Krem porowy z serem lazur

4.5 (157 ocen)

  • 25 min

Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże pory (biała i zielona część)
    0,5 l bulionu drobiowego
    czubata łyżka sera mascarpone
    5 gałązek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    200g sera lazur
    2 kromki chleba
    3 łyżki masła
    sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Ser

Krem porowy z serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę.
    Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować