Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute.
25 min
Składniki:
2 duże pory (biała i zielona część)
0,5 l bulionu drobiowego
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
Krem porowy z serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę.
Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natki.
Komentarze