Pyszna i lekka zupa cudownie pachnąca lubczykiem. zupa jest sycąca a przy tym niezbyt kaloryczna czyli w sam raz dla osób na diecie, zapraszam:)
Składniki:
350 g ziemniaków ( po obraniu)
Puszka pomidorów paletki
8 cm pora
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 gałązka lubczyku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól do smaku-ok. ½ łyżeczki
1 łyżka oleju rzepakowego
Ok. 1,5 litra wody
Krem pomidorowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekać drobno. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm.
2.W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko przesmażyć. Następnie wrzucić gałązkę lubczyku i smażyć razem około minuty.
3.Wrzucić marchewkę i pietruszkę i zeszklić.
4.W miedzy czasie ziemniaki obrać i pokroić w dosyć grube talarki. Dodać do garnka, i lekko podsmażyć. Gdy zawartość garnka będzie „łapać” się garnka zalać wodą i dodać por. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą
5.Gdy warzywa będą na wpół miękkie, dodać pomidory pelatii i gotować do miękkości. Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać go z zawartością garnka.Wyjąć por i lubczyk, a resztę zupy dokładnie zblendować. Podawać posypaną zieleninką ( u mnie lubczyk i szczypiorek). Smacznego!
Komentarze