Krem pomidorowo-ziemniaczany

0 (0 ocen)

Pyszna i lekka zupa cudownie pachnąca lubczykiem. zupa jest sycąca a przy tym niezbyt kaloryczna czyli w sam raz dla osób na diecie, zapraszam:)

Składniki:

  • 350 g ziemniaków ( po obraniu)
    Puszka pomidorów paletki
    8 cm pora
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 ząbek czosnku
    1 gałązka lubczyku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Sól do smaku-ok. ½ łyżeczki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Ok. 1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem pomidorowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-097mhrr 1. Czosnek posiekać drobno. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm.
  • image-1vtw7a2 2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko przesmażyć. Następnie wrzucić gałązkę lubczyku i smażyć razem około minuty.
  • image-0br5ok2 3. Wrzucić marchewkę i pietruszkę i zeszklić.
  • image-262pu08 4. W miedzy czasie ziemniaki obrać i pokroić w dosyć grube talarki. Dodać do garnka, i lekko podsmażyć. Gdy zawartość garnka będzie „łapać” się garnka zalać wodą i dodać por. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą
  • image-18nx21o 5. Gdy warzywa będą na wpół miękkie, dodać pomidory pelatii i gotować do miękkości. Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać go z zawartością garnka.Wyjąć por i lubczyk, a resztę zupy dokładnie zblendować. Podawać posypaną zieleninką ( u mnie lubczyk i szczypiorek). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować