Zupa krem pomidorowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową!

  • 30 min

Składniki:

  • łyżka masła
    ząbek czosnku
    1-1,5 kg pomidorów
    szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego
    200ml mleka kokosowego
    sól, pieprz,
    świeże listki bazylii
    dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)

    groszek ptysiowy lub mini mozarella

Zupa krem pomidorowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy