Krem pieczarkowy z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Dla mnie podstawa obiadu to zupa. Czasem podaję ją w formie kremu.

  • 55 min

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
    10 dag wędzonego boczku
    4 ziemniaki
    marchewka
    pietruszka
    2 cebule
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    łyżka oleju
    łyżka masła
    mała śmietana 18-proc.
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Krem pieczarkowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy (kilka pieczarek kroimy w plasterki i odkładamy). Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Boczek kroimy w plastry i wytapiamy, aż będzie chrupiący. Na drugiej patelni na oleju i maśle rumienimy plastry pieczarek.
  • 3. Zupę dekorujemy kleksami śmietany. Wkładamy pieczarki i boczek. Posypujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy