Krem pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg pieczarek
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    70g selera
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1,5l bulionu warzywnego
    120ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    olej


Krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fs427k 1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
  • image-0lv5b47 2. Cebulę i czosnek, obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone warzywa w kostkę, pieczarki i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-1nye545 3. Krem pieczarkowy podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy