Krem pieczarkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa bardzo smakowała mamie i siostrze.

Składniki:

  • ● 2 kostki bulionu grzybowego
    ● mała cebula
    ● 3 dag masła
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 10 dag śmietany
    ● 10 dag ziemniaków
    ● łyżeczka vegety
    ● 15 dag pieczarek
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● łyżeczka soli
    ● serek topiony naturalny
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki

Krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Cebulę obieramy. Pieczarki
    oczyszczamy.
  • 2. Wszystko bardzo drobno
    kroimy. Zalewamy ok. 2-2,5
    litra wody. Dodajemy kostki
    grzybowe, masło, mąkę
    ziemniaczaną rozmieszaną
    z 1/2 szkl. zimnej wody, sól
    i pieprz. Doprowadzamy do
    wrzenia.
  • 3. Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy i drobno siekamy.
    Wsypujemy do wywaru. Dodajemy
    śmietanę i serek. Miksujemy
    i ewentualnie doprawiamy.
    Zagotowujemy. Podajemy
    z groszkiem ptysiowym.

Porady

Krem zamiast z groszkiem ptysiowym możemy podać z drobnym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy