Krem kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krem mocno kokosowy z prawdziwego orzecha kokosowego oraz białej czekolady.

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: duża porcja na tort/ciasto o średnicy 25-30 cm; czas przygotowania ok. 60 minut ; czas stygnięcia budyniu



    1 kokos
    400 g masła o temperaturze pokojowej
    1 l mleka
    4 żółtka
    2 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
    6 łyżek cukru
    200 g białej czekolady
    kieliszek wódki
    szczypta soli
    olejek śmietankowy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kokosa wylać kokosową wodę i dodać do mleka. Orzech rozłupać, wyjąć miąższ. Można obrać z ciemnej skórki, Zetrzeć na tarce. Zachować.
    Mleko z mlekiem kokosowym oraz startym kokosem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, pilnując, aby nam nie wykipiało.
  • 2.
    Żółtka i jajka zmiksować ze szczyptą soli na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Zalać wrzącym mlekiem kokosowym i gotować przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
    Do gorącego i gęstego budyniu dodać białą czekoladę połamana w kostkę,
    mieszać, aż się rozpuści. Przykryć spożywczą folią, tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to powstania kożucha.
    Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
  • 3. Masło zmiksować na puch do białości. Do utartego dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wyczerpania. Za każdym razem dokładnie miksować.
    Na sam koniec wlać wódkę i kilka kropli olejku.
    Gotowym kremem przekładać biszkopty, ciastka lub inne ciasta.
    Smacznego :)

Porady

http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/jak-wybrac-i-rozlupac-kokosa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować