Krem kataloński

0 (0 ocen)

  • 15 min

Krem kataloński wersja I ( na bazie samego mleka bez pieczenia w kąpieli wodnej) jest prosty pyszny i bardzo słodki.To moja propozycja dla Was na ciągle trwający karnawał

  • 15 min

Składniki:

  • 800ml mleka
    cukier waniliowy,
    laska cynamonu
    skórka z cytryny,
    skórka z pomarańczy,
    6 żółtek,
    250 g białego cukru,
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    3 łyżki brązowego cukru (trzcinowego).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem kataloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać 600 ml mleka, cukier waniliowy, cynamon i skórki z cytryny i pomarańczy. Doprowadzić do zagotowania, wyjąć cynamon.
    W miseczce ubić żółtka z cukrem na puszysty krem . Wlewać cienkim strumieniem do żółtek z cukrem zagotowane mleko cały czas mieszając. Na wierzchu utworzy się piana, która należy zebrać. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić makę ziemniaczaną.dodać do wcześniej przygotowanej masy mleczno jajecznej i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia
    Przelać krem do żaroodpornych miseczek wstawić do lodówki na dwie godziny.
    Po tym czasie wyjąć z lodówki, posypać po powierzchni kremu cukier trzcinowy i powrotem wstawić do piekarnika, tym razem nastawiając go na funkcję grillowania, tak, aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą,karmelową skorupką. Podawać ciepłe.Uwaga jest bardzo gorące!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krem kataloński

To może cię zainteresować