Krem karmelowy z figami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób

Pyszny słodki deser na jesienną szarugę

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
    2 żółtka
    3 łyżki cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka mąki pszennej
    5 dojrzałych fig
    3 łyżki modu

Krem karmelowy z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu. Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąć
    Przygotować budyń:Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.
    Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę) albo na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy