Krem karmelowy z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu. Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąć
Przygotować budyń:Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę) albo na zimno.
Komentarze