Propozycja na smakowity i bardzo aromatyczny krem z suszonych grzybów z dodatkiem włoskich kluseczek ziemniaczanych Gnocchi. Krem jest pożywny i niezwykle delikatny.
Krem grzybowy z kluseczkami gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
2.Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy do niej odcedzone z wody grzyby i przesmażamy razem przez chwilę - około 3 minut.
3.Następnie zawartość patelni dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Wszystko gotujemy około 30 minut.
4.Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Powstały krem doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym i ponownie zagotowujemy. Gotowy krem podajemy z włoskimi kluseczkami gnocchi, a w wersji polskiej z kopytkami. Życzę smacznego! :)
Komentarze