Krem dyniowy z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie, dzieki któremu przekonałam się do dyni.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g dyni hokkaido
    300ml mleka kokosowego
    2 małe marchewki
    pół małego selera
    dwa małe ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku polskiego
    świeży, tarty imbir
    2 łyżki oleju z pestek dyni
    olej sezamowy
    2 łyżeczki garam masala
    curry
    szczypta gałki muszkatołowej
    100g naturalnego serka topionego
    sól morska z młynka do smaku
    pestki dyni (można uprażyć na patelni)
    1 litr bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem dyniowy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, twardą część pokroić w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozgrzać trochę oleju sezamowego, na którym przesmażyć do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
  • 2. kiedy cebula zmięknie, dodajemy pokrojoną na kawałki marchew, seler, ziemniaki, smażymy razem, dodając w międzyczasie starty imbir oraz wyciśnięty czosnek.
  • 3. Potem dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy curry i 2 łyżeczkami garam masala oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Kilka minut później, zawartość garnka zalewamy bulionem, gotujemy warzywa do miękkości. Należy w miedzyczasie do garnka z zupą dołozyć rozdrobniony serek topiony i dobrze wymieszać aby szybko sie rozpuścił.
  • 4. miksujemy zawartość garnka blenderem (po zdjęciu z ognia), dodlewając pomału mleko kokosowe. Przed podaniem dodajemy wyłuskane lub uprażone pestki dyni oraz po kilka kropel oleju z pestek dyni na wierzch.

Porady

Jeśli potrzebujecie pikanterii, curry można zamienić na czerwoną ostrą pastę curry lub po prostu dodać chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować