Krem dyniowy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, twardą część pokroić w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozgrzać trochę oleju sezamowego, na którym przesmażyć do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
2.kiedy cebula zmięknie, dodajemy pokrojoną na kawałki marchew, seler, ziemniaki, smażymy razem, dodając w międzyczasie starty imbir oraz wyciśnięty czosnek.
3.Potem dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy curry i 2 łyżeczkami garam masala oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Kilka minut później, zawartość garnka zalewamy bulionem, gotujemy warzywa do miękkości. Należy w miedzyczasie do garnka z zupą dołozyć rozdrobniony serek topiony i dobrze wymieszać aby szybko sie rozpuścił.
4.miksujemy zawartość garnka blenderem (po zdjęciu z ognia), dodlewając pomału mleko kokosowe. Przed podaniem dodajemy wyłuskane lub uprażone pestki dyni oraz po kilka kropel oleju z pestek dyni na wierzch.
Porady
Jeśli potrzebujecie pikanterii, curry można zamienić na czerwoną ostrą pastę curry lub po prostu dodać chili.
Komentarze