krem do ciast

4.5 (200 ocen)

pyszna , kremowa , masa budyniowa ,idealna do ciast i tortów,niestety brak mi talentu fotograficznego , zdjęcie nie jest zbyt atrakcyjne , jednak krem jest warty spróbowania.!

Składniki:

  • masa;
    kostka masła
    1/2 litra mleka 3,2%
    4 żółtka
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krem do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki , pozostałe mleko wlewamy do garnka mieszamy z cukrem i cukier waniliowym , gotujemy do zagotowania , żółtka ubijamy w mikserze dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana i pszenną ,wlewamy pół szklanki mleka.Całość miksujemy na dużych obrotach gdy mleko się zagotuje przelewamy je do masy jajecznej i ucieramy dokładnie aby nie powstały grudki, Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż zgęstnieje , cały czas mieszając. gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy ostudzony budyń. Ucieramy aż masa będzie gładka .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować