Krem czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

idealnie rozgrzewajacy na zimę

  • 40 min

Składniki:

  • 10-15 ząbków czosnku
    cebula
    4 ziemniaki
    1,5 litra wywaru warzywnego
    łyżka oleju
    sól, pieprz
    pół szklanki śmietanki

Krem czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju w garnku.
    Dodać posiekany drobno czosnek i chwilę razem smażyć.
  • 2. Przełożyć do bulionu cebulę z czosnkiem i dodać pokrojone na kawałki ziemniaki.
    Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3. Zmiksować blenderem na krem.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wmieszać śmietankę.

Porady

Podawać z natką pietruszki i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy