Krem czekoladowy z malinami

0 (0 ocen)

Niebiańsko pyszny czekoladowy krem, z dodatkiem gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy dużo energii potrzebnej do wakacyjnych szaleństw.

Składniki:

  • 200g malin
    200g kremówki
    100g gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny

Krem czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, czekamy aż się przestudzi.
  • 2. Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i śmietankę. Podgrzewamy, aż czekolada i cukier się rozpuszczą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
    Gdy masa nieco przestygnie dodajemy maliny.
  • 4. Krem czekoladowy przelewamy na miseczek lub pucharków i studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej noc).

Porady

Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców - truskawek, wiśni, czereśni, borówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy