Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gęsta, treściwa zupa. Dodatek duszonych na maśle i oliwie kurek oraz parmezanu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 l bulionu drobiowego
    3 brokuły
    3 średnie ziemniaki
    4-5 ząbków czosnku
    400-500 g kurek
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka masła
    garść posiekanej pietruszki
    parmezan
    sól, pieprz

Krem brokułowy z kurkami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły dzielę na mniejsze kawałki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. Brokuły wrzucam do gotującego się bulionu, gotuję przez 15 minut, następnie dorzucam ziemniaki, dodaję sporą szczyptę soli, gotuję aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek, smażę aż się zarumieni, dodaję razem z oliwą na której się smażył do zupy. Gotuję jeszcze chwilę, ściągam z palnika, blenduję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kurki przepłukuje pod silnym strumieniem wody, większe dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucam kurki, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaję natkę, duszę przez 6-7 minut. Nakładam zupę do miseczek, na wierzchu układam kurki, posypuję parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy