Kręciołki budyniowe

5 (178 ocen)

  • 30 min

Przedstawiam kolejną propozycję na budyniowe ciasteczka. Tym razem śmietankowo - czekoladowe kręciołki. Proste i szybkie w przygotowaniu :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej typ 650
    - 200 g masła
    - 2 jajka
    - 100 ml mleka
    - 1 opakowanie budyniu czekoladowego
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    - 1 łyżeczka kakao
    - 14 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kręciołki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 2 misy 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Następnie przygotowujemy dwie miski i wszystkie składniki dzielimy na pół:

    Do każdej z mis dodajemy po 250 g mąki i 7 łyżek cukru. Do pierwszej dodajemy 1 łyżeczkę kakao i budyń czekoladowy, a do drugiej budyń śmietankowy.
  • 2 ciasta 2. Dalej do każdej z mis dodajemy po 1 jajku, 50 ml mleka i 100 g rozpuszczonego masła. Zagniatamy ciasta.
  • ruloniki 3. Z każdego kawałka ciasta (śmietankowego i czekoladowego) odcinamy po kawałku i formujemy dwa ruloniki.
  • kręciołki 4. Ruloniki zakręcamy i łączymy na końcach. Uformowane kręciołki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • upieczone kręciołki 5. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 - 13 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować