Kreatywne sajgonki z ryżem, cukinią i boczkiem

0 (0 ocen)

Kreatywny pomysł na sajgonki - danie kuchni chińskiej - z farszem z ryżu, cukinii i boczku.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
    1,5 szkl. ryżu parboiled (biały i dziki)
    1 cukinia (250 g)
    150 g boczku wędzonego parzonego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    20 sztuk papieru ryżowego

    Składniki robocze:
    woda
    3 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
    sól
    pieprz

    Dekoracja:
    kawałeczki cukinii ze skórką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Kreatywne sajgonki z ryżem, cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miski.
    Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, odstawić na 15 minut. Odcisnąć z soku.
    Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • 2. Cukinię i boczek przełożyć do ryżu, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do potraw chińskich i przyprawą 5 smaków.
  • 3. Papier ryżowy moczyć przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, ułożyć na desce. Na papier nakładać po 1 łyżce farszu, zwijać sajgonki podobnie jak krokiety. Odstawić na chwilę, aby papier lekko wysechł. Smażyć na oleju do zrumienienia.

Porady

Instrukcja zwijania sajgonek znajduje się na opakowaniu papieru ryżowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Papier ryżowy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować