Krążki cebulowe czyli onion rings - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Ściągamy największe okręgi a sam środek odkładamy do innego dania. Dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy około pół litra oleju.
Następnie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypujemy mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i mieszamy.
Zamaczamy krążki cebulowe i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podajemy z ulubionym sosem - u nas jogurtowo - musztardowy. ;)
Porady
Zamiast bułki tartej można użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.
Komentarze