Krążki cebulowe czyli onion rings

4.5 (188 ocen)

  • 45 min

Ostrzegam - są uzależniające. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże, słodkie cebule (np. czosnkowe)
    2 jajka
    szklanka mleka
    szklanka mąki
    szklanka bułki tartej
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu kolorowego Kamis
    olej do smażenia
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Przekąski

Krążki cebulowe czyli onion rings - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Ściągamy największe okręgi a sam środek odkładamy do innego dania. Dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawiamy na pół godziny.

    Na patelni rozgrzewamy około pół litra oleju.

    Następnie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypujemy mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i mieszamy.

    Zamaczamy krążki cebulowe i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
    Podajemy z ulubionym sosem - u nas jogurtowo - musztardowy. ;)

Porady

Zamiast bułki tartej można użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować