Krakowskie obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w kilku łyżkach ciepłego mleka i zasypać łyżeczką cukru. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę z solą. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia. Dwa jajka w całości ubić na puszystą masę, następnie dodać pozostałe 1,5 łyżki cukru. Do mąki dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe mleko (w razie potrzeby lekko je podgrzać), wyrobić ciasto do połączenia składników, dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać przez ok. 5-7 minut, w razie potrzeby podsypując ciasto dodatkowo mąką. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, ma odstawać od ręki, ale może się nieco kleić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
2.Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kulki i formować z nich palcami wałeczki. Jeden obwarzanek przygotowujemy z dwóch wałeczków, zlepiając je na końcu i przeplatając wzajemnie. Zlepiamy dwa końce obwarzanka, nadając mu kolisty kształt. Uformowane obwarzanki pozostawiamy jeszcze na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
3.W dużym garnku (sugeruję 5-litrowy) zagotować wodę z dwoma łyżkami cukru. Obwarzanki wkładać na wrzącą wodę na ok. 1-1,5 minuty po czym wyławiać i układać na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową (papier do pieczenia przywiera do obwarzanego pieczywa). Pieczywo z wierzchu posmarować delikatnie wodą lub rozmąconym jajkiem, posypywać ziarnami sezamu, maku lub gruboziarnistą solą. Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Komentarze