Krakowskie małdrzyki dla oszczędnych

5 (197 ocen)

  • 30 min

Są to delikatne i pożywne placuszki, zarówno na podwieczorek jak i na drugie danie do kwaśnej zupy

  • 30 min

Składniki:

  • - 1/2 kg twarogu półtłustego
    - jajko
    - żółtko
    - 3 łyżki mąki
    - łyżka stopionego masła
    - łyżka skórki otartej z cytryny
    - łyżka cukru waniliowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krakowskie małdrzyki dla oszczędnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przepuść przez maszynkę lub utrzyj drewnianą pałką na puszystą masę
  • 2. Dodaj jajko, żółtko, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i letnie stopione masło.Ucieraj, aż masło całkowicie się wchłonie. Na końcu dodaj mąkę i mieszaj, aż wszystko razem się połączy.
  • 3. Rozgrzej patelnie, wlej olej. Na gorący kładź łyżką niewielkie placuszki.Smaż z obu stron na złocisty kolor.
  • 4. Podawaj odsączone z tłuszczu z uluioną konfiturą lub z rozetkami bitej śmietany i świeżymi dowolnymi miękkimi owocami ( mogą być z puszki lub mrożone)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować