Przepis przypomina smak ciast miodowych mojej młodości. Jest prosty i łatwy w wykonaniu. Typowe ciasto miodowe. Odświeżyłam stary przepis z moich zbiorów. Ciasto na każdą kieszeń.
30 min
Składniki:
Wymiar blachy: 12x40 cm
400 g mąki
1/2 kostki margaryny "Palma z murzynkiem"
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika - 40 g
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
100 g rodzynek
100 g suszonych owoców egzotycznych
2 łyżki rumu
szczypta soli
Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masy kajmakowej, 2 łyżki kakao, 30 gram margaryny "Palma z murzynkiem"- zagotować składniki.
Krakowski piernik korzenny-ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą białą masę. Margarynę Palmę roztopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać mleko, ciekły miód, kakao, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając na wolnych obrotach składniki dodać porcjami powidła, następnie wlać tłuszcz - mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wcześniej namoczyć rodzynki w rumie, odsączyć je, otoczyć w mące, dodać do masy miodowej wraz z suszonymi owocami egzotycznymi(zostawić część do dekoracji) - wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni około 1 godziny. Przestudzony piernik oblać polewą czekoladową, udekorować owocami egzotycznymi.
Komentarze