Krakowski piernik korzenny-ciasto miodowe

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Przepis przypomina smak ciast miodowych mojej młodości. Jest prosty i łatwy w wykonaniu. Typowe ciasto miodowe. Odświeżyłam stary przepis z moich zbiorów. Ciasto na każdą kieszeń.

  • 30 min

Składniki:

  • Wymiar blachy: 12x40 cm
    400 g mąki
    1/2 kostki margaryny "Palma z murzynkiem"
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki płynnego miodu
    2 jajka
    4 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżeczki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika - 40 g
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    100 g rodzynek
    100 g suszonych owoców egzotycznych
    2 łyżki rumu
    szczypta soli
    Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masy kajmakowej, 2 łyżki kakao, 30 gram margaryny "Palma z murzynkiem"- zagotować składniki.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krakowski piernik korzenny-ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą białą masę. Margarynę Palmę roztopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać mleko, ciekły miód, kakao, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając na wolnych obrotach składniki dodać porcjami powidła, następnie wlać tłuszcz - mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wcześniej namoczyć rodzynki w rumie, odsączyć je, otoczyć w mące, dodać do masy miodowej wraz z suszonymi owocami egzotycznymi(zostawić część do dekoracji) - wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni około 1 godziny. Przestudzony piernik oblać polewą czekoladową, udekorować owocami egzotycznymi.

Porady

Piernik wymaga leżakowania 3-5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować