Krakersowiec z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie
wymieszać. Piec 15 min w temp. 170 stopni.
2.Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę dokładnie
roztrzepać z mąkami i żółtkami. Ugotować budyń. Po wystudzeniu
utrzeć z masłem. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i
spirytusu.
3.Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na
sztywno dodając cukier puder. Pod koniec połączyć z wystudzoną
żelatyną.
4.Złożenie ciasta:
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to krakersy, następnie
równomiernie rozsmarować krówkę, na to kolejna warstwa krakersów, po
czym wyłożyć ubitą śmietanę i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto
schłodzić w lodówce.
Komentarze