Krakersowiec z migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piekę je na specjalne okazje. Zawsze smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -4 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    - 0,5 l mleka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 żółtka
    - ¾ szkl. cukru
    - cukier waniliowy
    - 300 g masła
    - kilka kropel aromatu migdałowego
    - kilka kropel spirytusu

    Masa śmietankowa:
    - 0,5 l śmietany 30%
    - 4 łyzki cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:
    - opakowanie krakersów
    - puszka mleka skondensowanego ( krówka)
    - 10 dag płatków migdałowych

Krakersowiec z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę
    przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie
    wymieszać. Piec 15 min w temp. 170 stopni.
  • 2. Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę dokładnie
    roztrzepać z mąkami i żółtkami. Ugotować budyń. Po wystudzeniu
    utrzeć z masłem. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i
    spirytusu.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na
    sztywno dodając cukier puder. Pod koniec połączyć z wystudzoną
    żelatyną.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to krakersy, następnie
    równomiernie rozsmarować krówkę, na to kolejna warstwa krakersów, po
    czym wyłożyć ubitą śmietanę i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto
    schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy