krajanka z migdałami w karmelu

4.48 (183 ocen)

  • 40 min

pyszne domowe batoniki

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto kruche na spód:,
    90 gram miękkiego masła,
    150 gram maki pszennej,
    60 gram cukru,
    1 łyżeczka cukru z wanilią (opcjonalnie),
    1 żółtko,
    masa karmelowa:,
    150 gram migdałów w płatkach,
    90 gram masła,
    1,5 łyzki miodu naturalnego,
    150 gramów cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Karmel

Krajanka z migdałami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, jeśli jest mocno klejące, włozyc do lodówki na 20 minut. Na pregaminie do pieczenia wywalkowac cienki placek i razem z papierem wylożyć ciastem blachę o wymiarach 20x30 cm.

    2. Masło zagotowac wraz z cukrem, miodem, gotowac chwilkę, dopóki cukier nie zacznie karmelizować (robić sie gęstszy i lekko brązowy), wyłączyc gaz, wsypac płatki migdalowe i wymieszac, by masa je oblepiła. Teraz przyspieszamy ruchy, bo masa szybko tężeje, na ciasto wykładamy równomiernie masę, wygładzamy łyżka, zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia masy. Po tym czasie wyciągamy, lekko studzimy i jeszcze ciepłe (nie gorące) kroimy na kawałki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować