Krajanka z migdałami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, jeśli jest mocno klejące, włozyc do lodówki na 20 minut. Na pregaminie do pieczenia wywalkowac cienki placek i razem z papierem wylożyć ciastem blachę o wymiarach 20x30 cm.
2. Masło zagotowac wraz z cukrem, miodem, gotowac chwilkę, dopóki cukier nie zacznie karmelizować (robić sie gęstszy i lekko brązowy), wyłączyc gaz, wsypac płatki migdalowe i wymieszac, by masa je oblepiła. Teraz przyspieszamy ruchy, bo masa szybko tężeje, na ciasto wykładamy równomiernie masę, wygładzamy łyżka, zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia masy. Po tym czasie wyciągamy, lekko studzimy i jeszcze ciepłe (nie gorące) kroimy na kawałki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Komentarze