Krajanka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od koleżanki. Trochę go przerobiłam i powstało jeszcze wspanialsze ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO: 20 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka), 6 dag masła, 12 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 4 jajka, 17 dag mąki, pół łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1.5 łyżki mleka

    Budyń:800ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 100ml śmietany,

    + 2 torebki galaretki brzoskwiniowej. puszka brzoskwiń,

    3 gałązki mięty do ozdoby

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krajanka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Czekoladę zetrzyj na tartce. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij. Miękkie masło utrzyj na krem z cukrem waniliowym i 6dag cukru. Ucierając kolejno dodawaj po jednym zółtku, Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, połąćz z masą maślaną. Dodaj 1,5 łyżki mleka oraz czekoladę a na koniec połącz ciasto ze sztywna pianą z białek.
    Ciasto równomiernie rozsmaruj w blasze wyłożonej papierem do pieczenia (32x39cm) i piecz ok 25min w temp. 175stopni. Ostudź.
  • Stygnący budyń 2. Brzoskwinie wyjmij, odsącz, pokrój w plastry. Proszek budyniowy rozmieszaj z 4 łyżkami cukru i szklanką mleka. resztę mleka zagotuj. Wlej zawiesinę budyniowa i mieszaj podgrzewając aż budyń zgęstnieje. Ochładzaj. Następnie wymieszaj ze śmietaną. Krem równomiernie rozsmaruj na cieście. Na nim ułóż brzoskwinie.
  • 3. Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Przestudź. Tężejącą zalej brzoskwinie. Ostrożnie wstaw do lodówki na min. 2h. Pokrojone kawałki można udekorować listkami mięty.

Porady

Ciasto mozna przygotowac z róznymi owocami. Nie koniecznie muszą to być brzoskwinie. Możemy użyc takze świeże truskawki. Nie polecam natomiast ananasów ponieważ są za twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować