Krajanka makowa

4.97 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować i piec. To ciasto przygotowuję dla specjalnych gości. Wszystkim smakuje,z czego jestem bardzo zadowolona.

Składniki:

  • ● 3 op. herbatników

    Ciasto:
    6 jajek
    ● szklanka cukru
    ● szklanka maku
    ● szklanka mąki pszennej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 litra mleka
    ● kostka margaryny
    ● 2 cukry waniliowe
    ● 12 dag cukru
    ● 1/4 szklanki mleka
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 łyżki mleka
    ● 2 łyżki margaryny
    ● 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krajanka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krajanka makowa 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując, dodajemy wymieszane cukier, mak, mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka.
  • Krajanka makowa 2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C. Studzimy.
  • Krajanka makowa 3. Przygotowujmy masę: mleko zagotowujemy z margaryną, cukrem i cukrami waniliowymi. Gotującą się masę zagęszczamy mlekiem wymieszanym
    z mąkami pszenną i ziemniaczaną. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Od razu wykładamy herbatniki.
  • Krajanka makowa 4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i połączą. Zdobimy ciasto i odstawiamy, by ostygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować