Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach.
Komentarze