Koziołki w piekiełku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 22 lata. Jestem studentem energetyki. Pasją do gotowania zaraziła mnie moja dziewczyna. Wiele pracochłonnych potraw przyrządzamy wspólnie.

Składniki:

  • ● 6-7 pomidorów
    ● 2 żółte i 2 czerwone papryki
    ● mały kabaczek
    ● ogórek wężowy lub 2-3 gruntowe
    ● 3 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● zioła: bazylia, oregano
    ● słodka mielona papryka
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● pieprz
    ● chili
    ● 30 dag cienkich parówek

Koziołki w piekiełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy.
    Czosnek siekamy. Cebulę kroimy
    w piórka i z czosnkiem podsmażamy
    na łyżce oleju.
  • Koziołki w piekiełku 2. Papryki, kabaczka i ogórka
    myjemy i osuszamy. Z papryk
    usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy
    do cebuli. Dusimy kilka minut.
  • 3. Pomidory sparzamy, obieramy
    i kroimy w kostkę. Kabaczka
    oraz ogórka obieramy, usuwamy
    gniazda nasienne i także kroimy
    w kostkę. Razem z pomidorami
    dodajemy do cebuli i papryki.
    Dusimy, aż zmiękną. Doprawiamy
    cukrem, pieprzem, chili, mieloną
    papryką oraz ziołami.
  • 4. Parówki obieramy i przekrawamy
    na pół. Końce nacinamy
    na krzyż. Podsmażamy na oleju
    i przekładamy do warzyw. Chwilę
    dusimy.

Porady

● Zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki. ● Do potrawy warto dodać kilka pokrojonych pieczarek. ● Danie podajemy z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem.

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy