Köttbullar-szwedzkie klopsiki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniałe danie prosto ze szwedzkich stołów. Podawane z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Żurawiną nadziewam też klopsiki i dodaję odrobinę świeżych ziół. To moja pyszna wersja.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 800 gramów
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - żurawina suszona (całe owoce): 18 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - mleko 3,2%: 100 mililitrów
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - czarny pieprz (świeżo mielony): 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - konfitura żurawinowa lub wiśniowa: 100 gramów
    - estragon świeży-gałązki: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - bułka kajzerka(czerstwa): 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Köttbullar-szwedzkie klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mix 1. Cebulę drobno posiekać.Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.Mięso mielone wrzucić do miski lub do blendera, dodać : bułkę tartą, pieprz, sól, jajko, cebulę,kajzerkę, wszystko dokładnie wymieszać.
  • klopsiki szwedzkie 2. Uformować małe klopsiki, na środku każdego wykonać małe zagłebienie, w które włożyć listki estragonu i owoc żurawiny. Klopsik ponownie uformować, aby zakryć mięsem nadzienie.Posypać mąką.
  • klopsiki szwedzkie 3. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć klopsiki po 5-8 minut z każdej strony. Podawać z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ja często podaję z wiśniową, pasuje świetnie.Żurawinę mamy w klopsikach.Uwaga: do mięsa mielonego można też dodać pół łyżeczki cynamonu, który wzbogaci smak klopsików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować