Wspaniałe danie prosto ze szwedzkich stołów. Podawane z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Żurawiną nadziewam też klopsiki i dodaję odrobinę świeżych ziół. To moja pyszna wersja.
Köttbullar-szwedzkie klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać.Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.Mięso mielone wrzucić do miski lub do blendera, dodać : bułkę tartą, pieprz, sól, jajko, cebulę,kajzerkę, wszystko dokładnie wymieszać.
2.Uformować małe klopsiki, na środku każdego wykonać małe zagłebienie, w które włożyć listki estragonu i owoc żurawiny. Klopsik ponownie uformować, aby zakryć mięsem nadzienie.Posypać mąką.
3.Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć klopsiki po 5-8 minut z każdej strony. Podawać z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Ja często podaję z wiśniową, pasuje świetnie.Żurawinę mamy w klopsikach.Uwaga: do mięsa mielonego można też dodać pół łyżeczki cynamonu, który wzbogaci smak klopsików.
Komentarze