Szwedzkie klopsiki, które można kupić w jednej z sieciówek stały się ostatnio bardzo modne. Wychodząc na przeciw prośbie mojego brata przygotowałam naszą wersję tych pysznych, soczystych klopsików, które spokojnie zrobimy w domu :)
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 czerwona cebulka
½ pęczka zielonej pietruszki
1 jajko
½ łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki śmietany
1 bułka ( namoczona w mleku)
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos:
2 cebule
2 łyżki masła
Szklanka bulionu wołowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
Słoik borówek lub żurawiny do mięs
Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la igraszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę ( odciśniętą z nadmiaru mleka ). Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki śmietany, dodajemy pokrojoną w drobną kostke cebulę, zmieloną kolendrę, i posiekaną pietruszkę – masę wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami z masy formujemy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy nasz klopsiki – gotujemy je 15 - 20 minut. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie miękka wlewamy do niej bulion, dodajemy koncentrat i musztardę i gotujemy całość 15 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy ją do sosu aby delikatnie go zagęścić, doprawiamy go do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 2w łyżki oleju i smażymy na niej na brązowy kolor pulpeciki. Pulpeciki serwujemy z sosem i borówką z puree lub frytkami
Komentarze