kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym podane z fasolka szparagowa na masełku

0 (0 ocen)

  • 30 min

świetnie sprawdzaja się na szybki i pożywny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • kotlety:1 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 cebula
    2-4 łyżki mąki
    koperek
    sól, pieprz
    bułka tarta

    sos:
    pieczarki
    masło
    śmietana do zup i sosów

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym podane z fasolka szparagowa na masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy bądź używamy tych które zostały z poprzedniego obiadu.Przeciskamy przez praskę luz używamy tłuczka do ziemniaków do puree. Do masy dodajemy cebulę, jajko i mąkę. Opcjonalnie można użyć więcej mąki zależy jak kto lubi jednak wtedy trzeba dłużej smażyć. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.Smażymy

    Sos pieczarkowy: podsmażamy pieczarki na masełku(dodajemy sól, pieprz) dodajemy śmietankę do zup i sosów, gotujemy do momentu zredukowania śmietany.

Porady

Sposób na smaczny i szybki obiad. Najlepiej smakują z fasolką szparagową podduszoną na masełku.

Komentarze

Podobne przepisy