Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.48 (155 ocen)

  • 60 min

Robię je zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad,a mam ochotę na coś smacznego i prostego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
    2 duże cebule
    3 jajka
    0,5 kg pieczarek
    4 łyżki mąki pszennej
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    suszona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Jedną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jedno jajko, dodajemy 2 czubate łyżki mąki. Lekko solimy i doprawiamy czarnym pierzem. Wyrabiamy masę ziemniaczaną.
  • 2. Pozostałe jajka rozkłócamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 3. Sos pieczarkowy:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, aż pieczarki puszczą wodę. Odparowujemy i dodajemy dwie czubate łyżki mąki. Zasmażamy. Dolewamy stopniowo 1,5 szklanki wody i mieszamy, aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą pieprzem i suszoną natką pietruszki.

Porady

Ziemniaki na kotlety muszą być zupełnie zimne, w przeciwnym wypadku kotlety będą się rozpadać przy przewracaniu na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować