Kotlety z tartą marchewką i porem

4.95 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Przepyszne kotlety mielone o delikatnym smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • 700 g mięsa z szynki wieprzowej
    jasna część średniego pora
    średnia marchewka
    2 duże jajka
    czubata łyżka majonezu
    szklanka bułki tartej
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.95 (203 ocen)

Kotlety z tartą marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce. Następnie wbijamy do mięsa jajka, dodajemy bułkę tartą, majonez i całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Por myjemy i drobno kroimy, marchewkę zaś po umyciu i obraniu ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Warzywa dodajemy do masy mięsnej i dokładnie wszystko wyrabiamy.
  • 3. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu do zrumienienia.

Porady

Kotlety po uformowaniu można zamiast smażenia - ugotować w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować